Avsnitt 3: Om språk och konferenser

Vad har språket för betydelse för makt på internet? Det är ett ämne vi kommer att fortsätta återkomma till, och i avsnitt 3 pratar vi om bland annat målgruppsanpassat språk, slang och hur fraser och formuleringar kan fungera som status- eller gruppmarkörer. “Tystnaden som uppstår”, “Dock att” eller “Den känslan”. Känner du igen dig? Ovan ett klipp från Stephen Fry som vi även berättar om i podden.

Hur manifesteras makt på de olika webbkonferenserna? En klubb för inbördes beundran, en maktfaktor i samhällsutvecklingen eller något mittemellan? Vi pratar bland annat om de aktuella konferenserna Internetdagarna, SIME, Webbdagarna och Trollen och rollen, ur ett maktperspektiv.

Den här gången blev ljudet lite lägre än normalt, oklart varför.
Som vanligt hittar du oss på iTunes och på Soundcloud:

Maktministeriet avsnitt 3 – om konferenser och språk by Maktministeriet

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Avsnitt 3: Om språk och konferenser

 1. Pingback: Mer maktministerium « Julia Skott – pangbrud och skjutjärnsjournalist.

 2. Enfdbarslyna says:

  Jag är ingen cool hipster, reklamare, eventare eller annan typ av häftig hermelin. Mitt arbete är inget som ger makt, jag skriver inte om något makt rellaterat och har inte på något som helst nytta egentligen av ert program!
  Det vill säga förutom att jag gör det för jag gillar det, är nyfiken på det på det personilga planet. jag ser och reflekterar till allt som en ensam individ!

  Vilket underbart pogram nu det här senaste, gillar det av flera anledningar! Utom alla de självklara som jag gillar det ni pratar om och hur ni resonerar och kompletterar varandra. Så gillade jag det för det fick mig att förstå att jag har vuxit som människa.
  Mitt “gamla jag” som inte är så gamlat hade för några år sedan om jag hört det här programet, små hatat er av avundsjuka samt att tyckt att ni var några djävla fisförnämda “undercover”/omedvetna språkpoliser.
  För det här med språk och stavning för att inte tala om det för mig helt oförstårliga som ni tog upp några för mig halvt främande ord. Slutet på ordet “perfekt” det kände jag igen men det där innan, nä det hittas inte i min vokabulär.
  Det här med språk har alltid varit en akilleshäl för mig, en som skapade ett kraftigt utanförskao. sen jag började skolan har språket varit lite av dörrvakten till vip rummet och den dryga djävulen vägrar oftast att släppa in mig, oftast verkar det som han inte äns ser mig. Jag har enligt min egna självömkande utsaga haft stora problem med allt det språkrelaterade under min uppväxt. Så när någon har rättat, korigerat det jag skrivit eller haft åsikter om att man måste skriva stava på ett vist sett så har jag sett rött i bästa fall och gott bärsärk i de sämre fallen. Jag har hatat intensivt och varit rysligt avundsjuk.
  Vart ville jag komma nu? jo just det jag blev stolt över mig själv i dag. Jag reagerade inte på det sättet. Jag reagerade med lenden (trotts att jag diskade) och små skratt och mycket tankeverksamhet uppe i huvud knoppen.
  Jag tycker verkligen att “språket” för det var väll det som var ämnet, var ett mycket bra ämne i samband med makt på nätet. Mycket av det ni sa var i min meningen tankvärt och många gånger spotton!

  Jag kommer dock aldrig att bli den som skriver på ett korekt sett, det har jag axepterat, det är nog till och med så att det skulle gå mot den personligheten som jag har utvecklat. Sen så skriver inte jag heller för den stora mäktiga massan, inte heller specifikt inriktat på ett nördigt område. JAG skriver för min egna skull och för jag mår bra av det. Sen så hoppas man väll alltid att det finns någon lika knäpp som en själv som kan relatera till det eller någon som är yngre än jag som lära av mina mistag.

  Nä nu har precis som vanligt inte bara tappat en tråden utan det verkar som jag förlagt hela sykorgen, typiskt.

  sak samma ser med förväntan fram mot avsnitt 4.

  Over and out!

 3. Enfdbarslyna, vilken fin kommentar av dig! Du skriver inspirerande! Och det glädjer mig att läsa att du gillade vår diskussion, och inte kände att du blev distansierad. Det värmer verkligen.
  Du är ju även inne på lite av det vi pratade om, det vill säga hur språket verkligen kan bli ett maktinstrument och både stänga ute och innesluta. Vi kommer garanterat återkomma till det här ämnet framöver.

  • Enfdbarslyna says:

   Fredrik:

   Lyfter på hatten och tackar!

   Det Hoppas jag verkligen, väntar med spänning på mer avsnitt från Maktministeriet. Speciellt en uppföljning på detta ämne!

   Trevliga advent till hela Maktministeriet.

 4. Ylva says:

  @Enfdbarslyna: Jag brukar normalt ha svårt för att läsa texter där folk stavar konstigt, men när jag läste din text insåg jag att det nog lika ofta beror på att formuleringarna då blir så konstiga. Din text flöt på, var intressant och jag gillade att jag inte ville skicka dig på rättstavningskurs eller tyckte synd om dig. Sen skrev du “over and out” och jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta*. Se, där har vi min språkliga hang up.

  *När man pratar radio som kommunikationsmedel är detta helfel. Det görs bara i film, något jag fått ganska hårt inpräntat i mig.

  • Enfdbarslyna says:

   Ylva:

   Tja där ser man, man tror att man med dagen feta teknologi ska få reda på när någon skriver något på en tråd som man följer (trodde jag följer verkar det som). Men jag kan säga att så här en tredje advent som började väldans sent och segt, så gjorde dina skrivna ord min dag bra mycket bättre.
   För det är precis så jag vill att de som mot förmodan läser mina tangent nedslag ska känna. Jag tror även som det du skrev att många har för att låna några av dina ord “språkliga hang up” och därför kanske inte läser mer en första meningen, möjligen kanske två innan de dömer ut personen i fråga som mentaltsvag, ointelligent, ointressant eller helt enkelt bara lat!

   Så att du till trotts tog dig igenom min meningsbyggnads fel och andra grammatiska hinder tar jag som en stor ära, sen kan ju alla vara glada att det blir röda streck under väldigt många delar av mina stycken som jag kan korrigera så att det faktiskt finns en möjlighet att vi kan interagera med varandra.
   Att det sen faktiskt verkade finnas något för dig i min text gör dig extra glad, kanske de gör att du ger lite tålamod till någon annan som skriver som jag, som faktiskt kanske har mycket vettigt att säga bara man lyckas tyda den personens hieroglyfer!.

   *Det kan jag mycket väll förstå att man kanske inte säger så i radio. Men jag skriver som jag pratar och jag pratar som jag tänker. På något annat sett hade inte funkat för mig! Då hade jag tappat tråden och fokus mycket mycket tidigare

   Ps. Ursäkta för sent svar Ds.

 5. Intressant att ni tar upp hur tillgängliga konferenser om webben är. De streamas, men som ni säger ligger inte hela värdet i vad som händer på scen. De är dyra, men nog har man råd om man verkligen är intresserad. Däremot placeras de flesta konferenser i Stockholm. Och Stockholm är makt. Vet övriga Sverige om att konferenserna äger rum? Exempelvis vet jag en nyligen arrangerad konferens som var knuten till ett speciellt företag, där konferensen utannonserades i företagets interntidning som delades ut efter att konferensen börjat.

 6. Beträffande journalister som skriver ledigt i sociala medier är det också ett tecken på att publiken också har makt. Jag vet flera redaktioner som sliter med att skriva eller låta vardagliga för att gå hem hos publiken. Jag kan tänka mig att det finns en hel del policy-dokument där det står inskrivet att journalisterna ska skriva “nån” och “dom” och smilies i sociala medier eftersom det är så språket ser ut där. Att kunna tala med bönder på bönders vis innebär också makt. Den känslan.

Comments are closed.