Avsnitt 25: Digitalt civilkurage

Är det enda som krävs för att onda människor ska vinna, att goda människor är tysta på Facebook? I veckans avsnitt av Maktministeriet diskuterar vi #blogg100, öppenhetsetikett – och digitalt civilkurage. Varför säger vi inte ifrån när någon kommer med obehagliga påståenden på internet? Vems fel är det när det blir dålig stämning?

Inspelning pågår: (Foto: Anna-Karin Carnebro)

Och så utfärdar vi en utmaning, som vi skojade om att kalla #Svar100, #PK100, #Reagera100, #Trevligstämning100, och lite allt möjligt annat. Den går helt enkelt ut på att säga ifrån när du tycker att någon uttrycker något dumt eller obehagligt, när alla andra är tysta. Ge svar på tal, protestera när det kommer sexistiska, rasistiska, homofoba, fettfobiska, eller på andra sätt otrevliga påståenden i ditt flöde (eller utanför internet) istället för att sucka och gå vidare. Låt inte folk tro att de säger det som alla tänker. Det är inte trevlig stämning värd.

Om du vill göra det just varje dag i hundra dagar kan du göra det, men det handlar egentligen mest om att öva upp reflexen att reagera istället för att ignorera. Och, handen på hjärtat, visst ser du minst en sak varje dag som du skulle vilja säga emot?

Som terroristjägarna säger: If you see something, say something. Ser du något som ger en lite jobbig smak i munnen eller känsla i magen, säg ifrån. Vi kommer att göra det.

Lyssna på oss på iTunes eller Soundcloud. Vi finns som vanligt på Twitter och Facebook. Observatör och studiebesökare under inspelningen var Anna-Carin Carnebro.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Avsnitt 25: Digitalt civilkurage

 1. Pingback: Digitalt civilkurage « Julia Skott – pangbrud och skjutjärnsjournalist.

 2. Ivalu Rosing says:

  Fetish-gruppen kan väl göra ‘secret event’-inställningen på facebook och en alternativ offentlig event för nya intresserade att anmäla sig igenom? Eller hitta ett annat sätt att subliminal-PR eventen? 🙂

 3. Pingback: Poddpurri – helt enkelt en prima podcastblandning | The Jennie - text och tankar, webb och kommunikation.

 4. Pingback: Dags att visa digitalt civilkurage | Bisonblog

 5. Josefine says:

  Ett litet tillägg: vi påmindes av en engagerad lyssnare om twitterkampanjen #aldrigensam (http://www.svt.se/kultur/aldrigensam) – observatören @Carnebro tog dessutom upp detta efter avslutad inspelning, dock utan att minnas själva hashtaggen. Självklart värt att nämnas i detta sammanhang – ett viktigt och bra initiativ för att fler ska orka ta fajten.

  Jag tycker dock att det är viktigt att orka/våga ta fajten, ÄVEN om man till en början upplever att man är ensam eller känner att man kommer att skapa märklig stämning i det sällskap man befinner sig i (hej Astrid på Tunaskolan). Civilkurage handlar, som vi också är inne på i podden, om att gripa in även när ingen annan gör det.

 6. Pingback: Att inte hitta orden - om kvinnohat

 7. Pingback: Viktigt från Maktministeriet | SQUEEEE!

 8. Pingback: Avsnitt 26: Vad är anonymiteten värd? |

 9. Innan ni tog upp att ni faktiskt var andra lägrets tomtar så var jag lite kritisk. Men jag tycker att det ni gjorde när ni sa att det finns två sidor av en story var mycket snyggt!

  Er 100 dagars ide om att så upp för det man tror på var en strålande ide, kom och tänka på Bob Marlyes ( http://dyslektiskairrfarder.wordpress.com )

  så vad sägs om #standup100, vist det går att missförstå och någon kanske tror att det är någon stand up comedy show.

  men jag tycker att det är relativt neutralt. Det handlade väll inte om att var just PK, utan det var en uppmaning att starta diskussioner på olika medier, argumentera för sin åsikt. För att bli en motpart till trollen som bara skriker ut allt?

 10. Har precis lyssnat på avsnitt 26! Ironi gick inte fram om taggen, så glöm mitt ovanstående inlägg!

Comments are closed.