Avsnitt 43: Det säger bara klick

Maktministeriet

Josefine, Fredrik och Julia.

Vad gör “klickifieringen” med oss som läsare, lyssnare och tittare men också producenter av innehåll? I det höga tempot i både traditionella och sociala medier skruvas rubriker och bilder för att locka oss att klicka, men till vilket pris? Fredrik och Julia har båda jobbat på stora svenska dagstidningswebbar och diskuterar erfarenheter.  Samtidigt har i stort sett varje person med ett Twitter, Instagram- eller Facebook-konto lärt sig vad som ger mest reaktioner och vad som får mest spridning. Är “like-fisket” en djupt mänsklig drift?

Veckans snackisar är nedläggningen av mediesajten Ajour.se samt det svenska kyrkovalet. Ajour startade ungefär samtidigt som Maktministeriet och vi diskuterade även den kritiserade lanseringen i vårt första poddavsnitt för två år sedan. Kyrkovalet har nog aldrig uppmärksammats lika stort på nätet som i år, bland annat med budskapet att hindra Sverigedemokraterna att få mer makt. Men gör det någon skillnad?

Vi pratar även om reaktionerna efter förra avsnittet om Kroppspanik.

This entry was posted in Avsnitt and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Avsnitt 43: Det säger bara klick

 1. Pingback: Bokhora och Maktministeriet | Julia Skott - pangbrud och skjutjärnsjournalist.

 2. Bra avsnitt!
  Två grejer skulle jag vilja lägga till diskussionen.

  1. En faktor är ju att tidningarna länge har utgått från att deras egna löp är det viktigaste ingången till artiklarna, därav har de lagt all energi på att löpet ska generera så mycket klick som möjligt. När nyhetsförmedlingen nu förändras i grunden och folk konsumerar nyheter i stor utsträckning via sociala kanaler blir nyhetslöpet mindre viktigt, och utseendet i delningslänken mer viktigt. Ni var väl inne på det lite.

  2. Orsaken till att det är så här är mycket riktigt pengar, men också hur annonsförsäljnigen går till. Man säljer idag framför allt sidvisningar, exponeringar. Varje klick ger en ny sidvisning, hur länge man är inne på en sida eller om man gillar det som finns där finns inte med i ekvationen. Där är Bonnier Tidskrifter experiment med mätning av _synliga_ annonsytor intressant (vet inte om de även mäter tid). Schibsteds nya nyhetsapp Omni är ett annat intressant alternativ, de jobbar uttryckligen med att rubrikerna INTE ska vara klickdrivande, utan i stället informerande. Framgången mäts i tillbringad tid i appen, inte i klick.
  Vore intressant att höra er syn på detta.

  Keep up the good work!

 3. Josefine says:

  Tack för input!

  Ja länk/delningsoptimering snuddade vi ju vid lite, och också kvantitet snarare än kvalitet som grund för annonsförsäljning – däremot kände åtminstone inte JAG till Omni. Mycket intressant! Det vore intressant att följa hur väl en sån tjänst lyckas hålla rubrikerna “informerande” – gränserna är ju inte svartvita och det känns som att det lätt kan bli en frestande glidning. Att “engagera” läsare anses väl inte riktigt lika fult som att klickfiska tänker jag – och en vill ju inte att redaktioner ska behöva hålla det torrt och sakligt “av princip”. Samtidigt som det ju ligger mer i det snabba/snuttifierade/klickhetsande än bara form (som vi också är inne på – fulla älgar osv).

  Att mäta tillbringad tid är ett intressant grepp, särskilt om innehållet klassas som “mindre publikfriande”. Däremot – finns valet så känns det som att folk generellt hellre går på det lättsmälta än på djupanalyserna (både i antalet sidor/klick och tillbringad tid)?

  Lolcats – om katten själv får välja.

 4. Pingback: Klickar bäst som klickar sist | Bisonblog

 5. Pingback: News values and “clickification” | @memkarolina

Comments are closed.