Avsnitt 51: Slacktivism och Supervalår

Fredrik och JosefineI årets första avsnitt pratar vi om att ”kapa” en aktuell diskussion på nätet och vem som egentligen får bestämma hur engagemang kring olika samhällsfrågor får drivas och paketeras. Detta enligt devisen att det ibland blir viktigare att vara avsändare för en diskussion kring ett ämne och hitta på en snärtig hashtag, oavsett vilka som egentligen äger frågan ursprungligen.

Vi tar upp flera exempel. Det senaste är journalisten Cissi Wallin som manade till en demonstration mot den aktuella våldtäktsdomen där en man blivit frikänd trots att kvinnan både fysiskt och verbalt gjort motstånd under sexakten och det även fastställdes att mannen tvingat sig till samlag. Wallin blev bland annat kritiserad för att ha bortsett från de aktörer som redan tidigare arbetar för en samtyckeslagstiftning, och som dessutom redan inlett arbetet med att arrangera en demonstration.

En trend vi tar upp är sociala medier-fasta. Allt fler gör tillfälliga pauser i sitt sociala medier-liv och kopplar helt enkelt ned helt eller begränsat under perioder. Blir offline det nya svarta 2014 eller vad är det som kommer att hända?

Dessutom pratar vi om supervalåret 2014 och förväntningarna på vilken roll nätets arenor kommer att spela.

Lyssna på oss på iTunes eller Soundcloud. Vi finns som vanligt på Twitter och Facebook. Tagga dina tweets med @maktministeriet eller #maktministeriet och berätta gärna vad du tycker om avsnittet.

This entry was posted in Avsnitt and tagged , , , . Bookmark the permalink.