Tekniken bakom

Vi har fått frågor kring vilken utrustning vi använder för att spela in avsnitten. Eftersom vi såklart vill tillgodose våra lyssnares behov kommer här en liten uppräkning. De flesta delar i utrustningen har vi lånat från podcast- och unconferencelegenden Tomas Wennström (känd från What’s Next och Sweden Social Web Camp), som snällt gett oss förtroendet att använda hans grejer. Vi har även kompletterat utrustningen med en extra mikrofon, puffskydd, några kablar, kontakter och förstås själva hjärtat i inspelningen; en Macbook Air 11-tum.

Det är såklart fint med hyfsat bra grejer, men det är framförallt mixmöjligheterna som är viktigt när ska man vara flera på samma ställe vid inspelningen. Vi hade från början en idé om att spela in podden med var sitt headset via Skype, något som fungerade bra under WhatsNext-tiden tycker jag. Ett intressant innehåll räddar ofta lite enklare (och billigare) teknik. Vi fotade utrustningen under en inspelning och så här ser det ut i detalj (klicka på bilderna för större version).

Mixerbord
Behringer XENYX 1204. Åtta kanaler, analogt.
Podcast equipment Maktministeriet
Podcast equipment Maktministeriet

Mikrofoner
3st Behringer C-1
Podcast equipment Maktministeriet

Podcast equipment Maktministeriet

USB-interface
U-Control UCA200 (för att få en digital signal från mixerbordet via usb-kabel in i datorn)
Podcast equipment Maktministeriet

Hörlursförstärkare
Behringer HA400 (för medhörning och individuella ljudnivåer i hörlurarna)
Podcast equipment Maktministeriet

Övrigt
Datorn vi använder är som sagt en Macbook Air, och inspelningsprogrammet är Garageband. Vi klipper väldigt lite i våra program, märks det? 😉 Så det behövs i princip ingen efterbehandling annat än att vi lägger in den korta signaturen och möjligtvis lägger på lite komprimeringseffekt i programmet.

Leave a Reply