Sveriges radios podcastdokumentärer

De flesta inbitna podcastlyssnare har minst en favoritkanal från Sveriges Radio. P1, P3 och P4 har alla ett helt gäng med spännande dokumentärserier om allt från historia till true crime och musikporträtt.

Storfavoriten bland alla lyssnare

Få har undgått mästersuccén P3 dokumentär. I över 10 år har de producerat högklassiga dokumentärer som sammanlagt har nått en miljonpublik många gånger om. De intressanta dokumentärerna berör allt från stora historiska händelser till mord, olyckor och politiska incidenter. Den grävande journalistiken håller en väldigt hög nivå med spännande intervjuer blandat med berättad information om händelserna. För nya podcastlyssnare som vill börja med dokumentärer är P3 dokumentär helt rätt väg att gå.

Minidokumentärer om stort och smått

Vanliga historier från vardagen hos vanliga människor eller enskilda stora händelser i annars alldagliga liv får gott om plats i SRs kanaler. P1 dokumentär och P4 dokumentär vänder sig mer mot att låta vanliga personer berätta om sina liv genom att låta sig intervjuas. Avsnitten är ofta lite kortare och man blir lika förundrar varje gång över hur otroligt intressanta berättelser som grävs upp från ingenting.

Nischade personporträtt

De lite nyare poddarna P3 ID och P3 musikdokumentär berättar livshistoria om kända personers uppgång och ibland även fall. Stora namn som Miley Cyrus, Pamela Andersson och Bruce Lee finns att hitta i avsnittslistorna och det är väldigt stor spridning på namnen. Över en timmes djupdykning med intervjuer, nyhetsreportage och tidigare okänd fakta trängs i varje avsnitt för en unik lyssnarupplevelse. En annan typ av personporträtt hittar vi i ”Verkligheten i P1”, där får istället vanliga privatpersoner berätta om sina livsöden under ett helt radioprogram.

Podcasts och radioprogram av hög klass

Tack vare det kapital som Sveriges Radio besitter blir det som produceras både välgjort och intressant för lyssnarna. Det märks både på den kvantitet de släpper dagligen men även på hur uppskattade alla de olika programserierna är. Alla SRs poddar är gratis och finns att hitta i de vanliga podcast-apparna samt i deras egna app. Oavsett om du föredrar P4s verklighetsporträtt, P1s dokumentärer om stora händelser som hamnat i skymundan eller P3s olika succéer om stora kriminalfall och livshistorier kommer du garanterat hitta en ny favorit här. Det bästa är att avsnitten släpps så ofta att det är nästan omöjligt att få slut på nya saker att lyssna på.